Stupnice komedogenity kosmetických olejů
Dříve se věřilo, že všechny oleje jsou komedogenní, to znamená, že ucpávají póry a přispívají k tvorbě černých teček na obličeji. Ve skutečnosti, jak se říká, „ne všechno je tak jednoznačné“: některé oleje naopak mazové zátky rozpouštějí, jiné mají ve skutečnosti komedogenní účinek. Vše závisí na tom, z jakých mastných kyselin – linolové a olejové – se tyto oleje převážně skládají.
![]()
Julia Ščerbatová
kosmetolog, vedoucí lékař
Kyselina linolová je důležitým stavebním kamenem ceramidů, jednoho z hlavních hydratačních prvků pokožky, a posiluje kožní bariéru. Kyselina olejová – vyživuje, obnovuje a zklidňuje pokožku. Oleje, které jsou primárně složeny z kyseliny linolové, jsou ideální pro aknózní a mastnou pleť, protože doplňují nedostatek na povrchu pleti, aniž by ucpávaly póry. Mastné oleje na bázi kyseliny olejové jsou sice ideální pro suchou pokožku, ale ucpávají póry.

Kokosový olej a palmový olej mají jedinečný profil – mají nízký obsah kyseliny olejové, ale vysoký obsah kyseliny laurové. Proto mají tyto oleje antibakteriální vlastnosti, ale jsou vysoce komedogenní.
Abyste pochopili, který olej je vhodný pro váš typ pleti nebo zda vám krém s obsahem konkrétního oleje uškodí, pomůže vám naše „Škála komedogenity oleje“: v tabulce níže najdete seznam hlavních olejů používaných v kosmetologii (například v krémech), jejich hodnocení komedogenity a nápovědu, na jaký typ pleti je nejlépe použít, aby nedošlo k poškození.

Rostlinný olej;INCI International;Hodnocení*;Typ pleti
Абиссинское масло;Abyssinian Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Абрикосовых косточек;Apricot Kernel Oil (Prunum Armeniace (apricot) Kernel Oil);2;Все типы Авокадо;Avocado Oil;2-3;Все типы Амлы (крыжовника);Amla oil;1;Все типы Андиробы;Carapa Guaianensis Seed Oil;2;Все типы Арахисовое масло; Arachis hypogaea Oil Pressed;2;Все типы Арбуза семян;Citrullus vulgaris (Watermelon) seed Oil Pressed;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Аргановое масло;Argan Oil;1;Все типы Асаи;Cadiveu Acai Oil;2;Все типы Бабассу;Orbignya Oleifera (Babassu) Oil);2;Все типы Бакури;Platonia Insignis Seed Oil;4;Очень сухая Баобаб;Adansonia Digitata Seed Oil;2;Все типы Бразильского ореха;Bertholletia Excelsa Seed Oil;2;Все типы Брокколи семян;Broccoli Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Бузины;Elderberry Seed Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Бурити;Buriti Oil;2-3;Все типы Виноградных косточек;Grapeseed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Витамин Е (токоферол);Tocopheryl Acetate;2;Все типы Вишневых косточек;Cherry Kernel Oil;2;Все типы Годжи ягод;Goji Berry Seed Oil;0-1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Гранатовых косточек;Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Грецкого ореха;Juglans Regia (Walnut ) Seed Oil;2;Все типы Гуавы семян;Guava Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Ежевики семян;Rubus Fruticosus (Blackberry) Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Жожоба;simmondsia chinensis (jojoba) seed oil;2;Все типы Зародышей пшеницы;Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil;5;Очень сухая Изоамиллаурат;Isoamyl laurate;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Какаи;Cacay oil;1-2;Все типы Какао масло;Cocoa Butter;4;Очень сухая Камелии семян;Camellia (oleifera) seed Oil;1-2;Все типы Касторовое масло;Castor Oil;0-1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Киви;Actinidia Chinensis (Kiwi);1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Кигелии африканской;Kigelia africana seed oil;2;Все типы Клубники семян;Fragaria Ananassa Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Клюквы;Cranberry Seed Oil;2;Все типы Кокосовое масло фракционированное;Coconut Oil;2-3;Все типы Кокосовое масло;Coconut Oil;4;Очень сухая Конопляное;Cannabis Sativa Seed Oil;0-1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Кукуи ореха масло; Aleurites Moluccanus Seed Oil (Kukui Nut Oil);2;Все типы Кунжута;Sesamum Indicum Seed Oil Pressed;3;Все типы Купуасу;Cupuacu butter;4;Очень сухая Лесного ореха;Corylus Avellana Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Льняное масло;Flax Seed Oil (Linseed);4;Очень сухая Мака семян масло;Poppy seed oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Макадамии;Macadamia Ternifolia Seed Oil;2-3;Все типы Малины красной масло семян;Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Малины масло;Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Манго;Mangifera Indica (Mango) Seed Butter;2;Все типы Маракуйи (страстоцвета);Passiflora edulis seed;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Марулы;Sclerocarya Birrea Oil.;3-4;Все типы, сухая Масло пеки;Caryocar Brasiliense (Pequi) Fruit Oil;3;Все типы Миндальное масло (масло сладкого миндаля);Prunus Amygdalus Dulcis Oil;2;Все типы Моринги масличной;Moringa oleifera seed oil;3;Все типы Моркови семян;Carrot Seed Oil;3-4;Все типы Морошки;Cloudberry Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Мурумуру;Astrocaryum Murumuru Seed Butter;2-3;Нормальная, сухая Ним;Melia azadirachta (azadirachta indica) seed oil;2;Все типы Облепиховое масло (семян);Hippophae rhamnoides (Sea Buckthorn) Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Овсяное масло;Oat (Avena sativa) Seeds Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Огуречника;Borago officinalis Seed Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Огурца семян;Cucumber Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Оливковое масло;Olea Europaea (Olive) Seed Oil;2-3;Все типы Опунции;Opuntia Ficus-indica Flower Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Пальмовое масло; Elaeis guineensis;4;Очень сухая Папайи;Carica Papaya Seed Oil;2-3;Все типы Пенника лугового;Limnanthes Alba Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Периллы масло;Perilla Ocymoides Seed Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Персиковых косточек;Prunus Persica Oil ;2;Все типы Подсолнечное масло;Helianthus annuus seed oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Примулы вечерней;Evening Primrose Oil;2-3;Все типы Рисовых отрубей;Oryza Sativa (Rice) Bran Oil;2;Все типы Сафлоровое масло;Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil;0;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Сача Инчи;Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis) Seed Oil;0-1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Сквалан;Squalane;0-1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Сливовых косточек;Plum seed Oil;1-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Соевое масло;Glycine Soja (Soybean) Oil;4-5;Очень сухая Такума;Astrocaryum Tucuma Fruit Oil;2-3;Все типы Таману;Calophyllum inophyllumи oil;2;Все типы Томата;Solanium Lycopersicum (Tomato) Seed Oil;2;Все типы Тыквы семян;Cucurbita pepo;2;Все типы Укууба;Ucuuba Seed Butter (Virola Surinamensis);4;Сухая Хлопковое масло;Cottonseed Oil;3;Все типы Черники;Blueberry (Vaccinium corymbosum) Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Черного тмина;Nigella sativa seed oil;2;Все типы Черной смородины семян;Ribes Nigrum Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Чиа семян;Chia seed Oil;3;Все типы Ши;Butyrospermum Parkii Butter;0-2;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Шиповника масло (семена);Rosa Moschata Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Шиповника масло;Rosa Moschata Seed Oil;1-2;Комбинированная, нормальная Шиповника CO2 (семена);Rosa Moschata Seed Oil;1;Жирная, поврежденная, комбинированная, нормальная Эхиума крестоцветкового масло;Echium Seed Oil;1-2;Сухая, зрелая
Fakt 1. I když je složka sama o sobě komedogenní, její přidání do produktu v nízké koncentraci (méně než 5 %) nemusí nutně učinit tento produkt komedogenní.
Fakt 2. I když produkt neobsahuje známé komedogenní složky, může u některých lidí způsobit mírnou komedogenitu.
Fakt 3. Při smíchání nekomedogenních složek péče o pleť někdy skončíte u kombinace, která může být komedogenní než jednotlivé složky.
Fakt 4. Tloušťka rostlinného oleje nemusí vždy znamenat, že je vysoce komedogenní. Například ricinový olej je velmi hustý, ale minimálně komedogenní.
Fakt 5. Produkty péče o pleť na vodní bázi (krémy, séra, pleťové vody) obsahují více vody a je méně pravděpodobné, že ucpávají póry; mohou však obsahovat některé nemastné složky, které mohou být také komedogenní.
Fakt 6. Oplachovací přípravky (exfolianty, masky, čistící balzámy nebo oleje), které obsahují komedogenní složky, nemají silný okluzivní účinek a neucpávají póry.
0 – nekomedogenní;
1 – málo komedogenní;
2 – středně komedogenní (způsobuje výskyt komedonů v omezeném počtu);
3 – komedogenní (ucpává póry aknózní/mastné pleti);
4 – poměrně vysoká komedogenita (ucpává póry téměř u všech typů pleti);
5 – vysoce komedogenní.

Mnoho lidí používá kosmetiku, zejména produkty péče o pleť. To zahrnuje krémy, včetně základů, masek, pleťových vod, čisticích gelů, mléka atd. Ne každý však věnuje pozornost složení těchto produktů. Často jsou kupovány na radu přítele, kolegy nebo blogera.
Co se však hodí k pokožce jednoho člověka, může být „nepřítel“ kůže druhého. Kromě toho mohou produkty obsahovat některé složky, které mohou způsobit například záněty a akné. To byste od komedogenní kosmetiky očekávali.
Odpovídáme na 5 oblíbených otázek.
Komedogenní kosmetika je taková, která ucpává mazové žlázy, neboli póry. Po zablokování následuje výskyt otevřených („černé tečky“) a uzavřených („bílé „boule“) komedonů na kůži. Jednoduše řečeno, pupínky. K tomu nedochází hned po jednom použití kosmetiky, ale po týdnech a dokonce měsících – liší se to člověk od člověka.
Termín „komedogenní kosmetika“ se objevil v roce 1972. Poté vědci Mills a Kligman provedli několik studií, našli a prokázali souvislost mezi některými složkami produktů a tvorbou komedonů. Pokusy byly prováděny na králících. Do vnitřní strany uší jim byly aplikovány různé látky (které se nacházejí i v kosmetice) a byl sledován výskyt komedonů v místě aplikace.
Kromě obvyklých černobílých pupínků může taková kosmetika způsobit vážnější jevy na kůži.
Když dojde k infekci, komedony se změní na zanícené elementy – papuly a pustuly. Pokud se bakterie Propionibacterium acne (P. acnes) přemnoží v kůži, dochází k akné nebo aknóznímu onemocnění. O tom, kdo je ohrožen a jak léčit patologii, si můžete přečíst v našem článku.
A následky akné se často stávají jizvami a pigmentovými skvrnami – jevy pod obecným názvem „post-akné“. Obojí lze bezpečně odstranit laserem u LINLINE.
Komedogenní látky v kosmetice zahrnují:
2) kyselina laurová;
3) glyceryl stearát (Glyceryl stearát SE);
5) parafín/vosk – včelí vosk, karnaubský;
7) vazelína (směs minerálního oleje a tvrdého parafínu);
8) mastné alkoholy – stearyl, cetyl, oleth-3, laureth-3, laureth-4;
9) cetearylalkohol + ceteareth 20;
10) myristylové sloučeniny – kyselina myristová, myristylmyristát, myristyllaktát;
11) isopropylové sloučeniny – isopropylmyristát, isopropylisostearát, isopropylpalmitát, isostearylnepentanoát;
12) silikony – dimethikon, cyklomethikon;
14) přírodní oleje – kokosový, kakaové máslo, minerální, olej z pšeničných klíčků.
Tyto kosmetické přísady zlepšují strukturu produktu (slouží jako stabilizátory a emulgátory) a pronikání účinných látek do pokožky, zjemňují pokožku a vlasy, mají změkčující vlastnosti atd. Mohou však, buď samy o sobě, nebo smícháním s kožním mazem a/nebo vytvořením filmu na povrchu pokožky, ucpat póry a způsobit zánět. K péči o obličej proto raději nepoužívejte kosmetiku, která něco z výše uvedeného obsahuje. Nejsou pro tělo škodlivé.
Pokud jsou ale tyto složky na konci seznamu (složení) kosmetického produktu, znamená to, že do něj byly přidány v nepatrném množství. V tomto případě se snižuje pravděpodobnost tvorby komedonů.
To jsou všechny ty, které obsahují přísady z výše uvedeného seznamu.
Komedogenní mohou být například následující:
· hydratační krémy a oleje na obličej a tělo,
· pleťové vody pro suchou pokožku,
· šampony na vlasy,
· přípravky na holení a po holení,
· podkladová báze (krémy),
· tužky na oči a rty,
· tekuté oční stíny/oční linky,
· Odličovače (zejména na olejové bázi).
Na základě termínu „komedogenní“ docházíme k závěru, že nekomedogenní znamená, že nezpůsobuje ucpání vývodů mazových žláz. To znamená, že mluvíme o kosmetických produktech, které neobsahují složky, které mohou „ucpat“ póry pokožky.
Výrobci mohou na obal svých kosmetických výrobků umístit označení „nekomedogenní“.
Nekomedogenní kosmetika se doporučuje lidem s mastnou nebo komedogenní/aknózní pletí. Takové produkty mají lehčí (ne příliš hustou) texturu a obsahují méně olejových látek nebo vůbec žádné. Seznam komedogenních složek jsme uvedli dříve v článku.
Mimochodem, některé oleje v kosmetice jsou nekomedogenní a lze je bezpečně použít na pokožku obličeje. Patří mezi ně například avokádový a mangový olej, černý kmín, arganový, světlicový, konopný, slunečnicový, bambucké máslo.
DŮLEŽITÉ: Je důležité pochopit, že prosté vzdání se komedogenní kosmetiky riziko akné zcela neodstraní. Přečtěte si zde o důvodech této patologie.
Navíc, i když výrobek neobsahuje komedogenní složky, neznamená to, že neobsahuje další zdraví škodlivé látky. Psali jsme o nich v tomto článku.