Která zvířata spí nejdéle – Pets Mail
V přírodě můžete najít mnoho úžasných živých tvorů. Některé z nich mají neobvyklý vzhled, jiné mají podivná jména, ale jsou tací, kteří vás dokážou překvapit svým způsobem života. Například schopnost usnout kdekoli a většinu dne strávit spánkem. Na začátek pracovního týdne vám přinášíme nejlepší nappers ve volné přírodě. Čtěte rychle a vyberte si své totemové zvíře!
Koala

Někteří z hlavních milovníků divoké přírody spí.
Tato milá stvoření, která se živí listy eukalyptu, překvapivě tráví až 75 % svého času spánkem. A to je asi 20 hodin denně! Hlavním důvodem je dieta. Listy eukalyptu, které koaly jedí, jsou vláknité, pro tělo těžko stravitelné, ale zároveň neposkytují tělu velké množství energie pro delší bdění. To je důvod, proč koaly spí tak dlouho a pohodlně sedí na větvích.
Lenochod

Tato zvířata plně ospravedlňují své jméno: lenoši jsou extrémně pomalí a nemotorní.
Lenochod tráví téměř celý život na korunách stromů – jsou pro něj domovem, úkrytem i potravou. Takový životní styl nemůže ovlivnit délku spánku těchto tvorů. Lenoši jsou schopni spát až 20 hodin denně. Tomu napomáhá ochrana (koruna stromů dokonale maskuje lenochoda před predátory), a také energeticky nepříliš bohatá rostlinná strava.
Hroch nebo hroch

Obrovští a někdy velmi děsiví hroši jsou schopni strávit obrovské množství času spánkem. Zpravidla do 18-20 hodin během dne.
Tato zvířata jsou schopna spát jak na zemi, tak pod vodou. Když spí pod vodou, vyplavou na hladinu, aby zajistili, že mohou dýchat. Výzkum vědců prokázal, že hroši tuto akci provádějí bez probuzení! A aby nikdo nerušil klid spících zvířat, shromažďují se ve skupinách až po 30 jedincích, a tak usínají. Nikdo si totiž nedovolí zaútočit na dav hrochů, ani když spí.
Lev

Lev, stejně jako každá jiná kočka, miluje spánek. Divoké (nejen) kočky mohou spát 24 hodin denně! Je to z velké části způsobeno horkým klimatem, ve kterém lvi žijí (schovat se ve stínu a dobře spát je skvělý způsob, jak uniknout před strašlivým africkým horkem) a potřebou vynakládat energii na trávení živočišné potravy. A dravci utrácejí energii ušetřenou během spánku během lovu a nenechají svou kořist žádnou šanci.
Opossum

Tato zvířata pocházející ze Severní Ameriky jsou velkými milovníky sladkého spánku. Průměrná délka spánku vačice dosahuje 18 hodin denně. Někteří z nich jsou schopni podřimovat pouhým zavěšením na ocas! Stále však raději spí, schovávají se v hnízdech, aby se nestali kořistí dravých zvířat.
Tygr

Tyto majestátní kočky tráví spánkem obrovské množství času – až 18 hodin! Stejně jako v případě lvů to lze vysvětlit značnými náklady na trávení vysoce kalorické živočišné potravy a touhou šetřit energii – při lovu tygři vynakládají mnoho energie na sledování a pronásledování kořisti, a proto potřebují dlouhý spánek. Zároveň to dává vynikající šanci dalším zástupcům fauny – zatímco impozantní predátor spí, ostatní zvířata se mohou cítit relativně bezpečně.
Python

Krajty jsou považovány za nejlínější ze všech hadů. Délka jejich spánku může dosáhnout 18 hodin.
V bdělém stavu had loví a poté, co spolkne svou kořist celou, zamíří na bezpečné místo. Jen máloco brání hadovi v klidném strávení toho, co snědl, a obnovení jeho síly během zdravého, dlouhého spánku.
Panda

Tito černobílí medvědi, národní symbol a poklad Číny, milují spánek. Když je vzhůru, panda aktivně požírá bambusové výhonky, mezi kterými žije. Poté se zvíře po jídle snaží vylézt výš a dlouho usnout. Pandy spí nejméně 10-12 hodin denně, tráví rostlinnou potravu, která se dostává do těla.
Ačkoli většina lidí ví, že koaly žijí v Austrálii a jedí listy eukalyptu, stále existuje tolik tajemství, která se skrývají za těmito plyšovými stvořeními podobnými medvědům.
Valeria Skripko
Diskutujte o tématu
Zde je několik faktů o těchto rozkošných zvířatech, které jste pravděpodobně nevěděli.
Koala není medvěd
Ačkoli někteří lidé mylně označují koalu jako „medvěda“, koaly jsou ve skutečnosti vačnatci a ne placentární savci jako medvědi. Nejsou blízce příbuzní medvědům a nemají s nimi nic společného.
Koaly téměř nepijí vodu
Podle australské nadace pro koaly pochází jméno zvířat ze slova, které v domorodém jazyce znamená „nepije“. Přestože koaly občas pijí vodu, většinu jejich potřeb hydratace uspokojuje vlhkost, kterou získávají pojídáním listů eukalyptu.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Mají velmi hustou srst

Koaly mohou vypadat plyšově a jemně, ale necítí se tak. Mají hustou, hrubou srst, která je chrání před horkem a chladem a také pomáhá odpuzovat vodu. Ve skutečnosti je srst koaly nejhustší ze všech vačnatců.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Žijí asi deset let
Za ideálních podmínek ve volné přírodě se samci koal dožívají až 10 let. Samice mohou žít o několik let déle, průměrná délka života je asi 12 let. Během této doby může samice porodit pět nebo šest mláďat.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Podle australské nadace pro koaly se může životnost těchto roztomilých tvorů žijících v méně vhodných biotopech, jako je například dálnice nebo sídliště, pohybovat kolem 2-3 let.
Koaly voní jako eukalyptus
Koaly sežerou denně asi 1,1 kg listů eukalyptu. Ve skutečnosti jedí tolik eukalyptu, že absorbují vůni stromového oleje a nakonec páchnou jako kapky proti kašli.
Koaly tráví téměř celý den spánkem

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
Skryté ve stromech mohou koaly spát 18 až 22 hodin denně. Potřebují dlouhá období odpočinku, aby šetřili energii, protože jejich strava vyžaduje hodně energie na trávení. Listy eukalyptu obsahují toxiny, mají vysoký obsah vlákniny a málo živin, takže koaly šetří energii během spánku, aby jejich tělu poskytly více času na zpracování potravy.
Koaly objímají stromy, aby se ochladily
Vědci použili termovizní kamery k pozorování koal na stromech. Všimli si, že když bylo teplé počasí, zvířata se přesunula do nižších částí stromů a přitiskla se ke kmenům a usadila se na nejchladnějších místech.
Online publikace New Hearth
Zakladatel Fashion Press LLC: 119435, Moskva, Bolshoy Savvinsky per., 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Adresa redakce: 119435, Moskva, Bolshoi Savvinsky lane, 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Šéfredaktor: Rodikova Natalya Aleksandrovna
Redakční e-mailová adresa: [email protected]
Telefonní číslo redakce: +7 (495) 252-09-99
Označení informačních produktů: 16+
Online publikace je registrována Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi, registrační číslo a datum rozhodnutí o registraci: EL řada č. FS 77 – 84131 ze dne 09. listopadu 2022.
© 2007 — 2025 Fashion Press LLC
Při zveřejňování materiálů na Stránkách uděluje Uživatel společnosti Fashion Press LLC bezplatně nevýhradní práva k používání, reprodukování, distribuci, vytváření odvozených děl, jakož i k zobrazování materiálů a jejich zpřístupňování veřejnosti.