Recenze

Vydra a její stopy – 2. června 2009 – Lov, rybaření, turistika ~~ ~~

Jezevec patří mezi zvířata, která chodí po rostlinách. Otisky jeho pětiprstých tlapek s bosýma nohama jsou velmi podobné otiskům medvěda, jen mnohokrát menší. Stejně jako u medvěda jsou i přední končetiny jezevce mnohem vyvinutější a opatřeny silnými, velmi dlouhými, poněkud tupými drápy, drápy zadních nohou jsou třikrát kratší. Na měkké půdě, zejména po dešti, na lesních cestách a silnicích, po kterých jezevec rád chodí, zůstávají jeho zřetelné stopy. Obvyklou vyhledávací chůzí tohoto zvířete je malý, spěšný krok. Klusá, jak říkají lovci. Ve druhé polovině léta, kdy jezevec začíná tloustnout, chodí kolébavou chůzí. Při pomalém tempu otisk zadní nohy zcela nezakrývá otisk přední nohy a každý párový otisk zvířete je tvořen dvěma řadami drápů, dvěma řadami prstů a jedním mozolem na patě. Při klusu jezevec umisťuje zadní nohu do otisku přední nohy. Je obtížné přimět toto zvíře k cvalu nebo běhu. Těmito chody se pohybuje jen zřídka, protože nepronásleduje rychle běžící zvířata, ale ustupuje do díry před nepřáteli nebo se brání tím, že se zadek opírá o keř nebo kmen silného stromu. Pokud se vám podaří spatřit stopy zvířete běžícího v běhu, uvidíte, že si dává zadní nohy za přední, stejně jako většina ostatních čtyřnožců. Jezevec zřídka chodí po sněhu. Jeho stopy lze spatřit na prvním sněhu nebo uprostřed zimy během dlouhého tání poblíž díry, ve které tráví zimu, nejčastěji však na jaře, kdy se objeví oblá místa. V této době jezevec někdy vylézá z díry a toulá se kolem ní.

Obr. 1 Otisky tlapek a stopy jezevců, cm

V létě jsou jeho krmná místa prozrazena četnými vykopávkami, které vypadají jako 15-20 cm hluboké díry ve tvaru malty; zvíře je vyhrabává a hledá larvy hmyzu, kořeny a cibule rostlin. V místech, kde se jezevec živí, poblíž vykopaných humbuků nebo v dírách pod pařezy, lze vidět úlomky hnízd hliněných vos, na které je toto zvíře skvělým lovcem.

Jezevec je typický hrabavec. Jeho nory se nacházejí na místech s dobře propustnou, nekyprou půdou, obvykle na svazích roklí a říčních teras, často v umělých valech, valech starověkých sídlišť a opuštěných cestách.

Nejčastěji se nory nacházejí na jižních svazích, kde sníh na jaře taje dříve. Jezevčí nora má jen zřídka jeden východ. Obvykle se jedná o celý systém podzemních chodeb s četnými vchody, norami a komorami. Takové nory existují po celá desetiletí. Mnoho generací zvířat je renovuje, čistí, přidává nové nory a východy. Lidé staré jezevčí nory nazývají „opevněná sídla“. Šířka a výška jezevčích chodeb je 25-30 cm a výška je obvykle menší než šířka. Vchod do nory má trychtýřovitý tvar a čím déle se nora používá, tím je trychtýř širší. V blízkosti vchodu je dobře udusaná hromada odhozené zeminy, vždy bez trávy, protože zvíře noru čistí alespoň dvakrát ročně a z komory vyhazuje čerstvou zeminu a podestýlku ve formě suché trávy, listí a mechu. Jezevec se cítí naprosto bezpečně a noru nezamaskuje. Od vchodu se různými směry táhnou nápadně vyšlapané stezky zvířete, které rok od roku využívá. Zvíře žije v noře po celý rok: tráví tam denní světlo, vychovává mláďata a ukládá se k zimnímu spánku. Za prvních slunečných dnů pozdní zimy můžete u vchodu do nory vidět ušlapaný sníh, znečištěný hlínou a hlínou: takto si majitel nory čistí zacuchanou srst a převaluje se ze strany na stranu.

V jezevčích hradištích se často usazují lišky a psíci mývaloví; někdy v nich vlčice, která rozšiřuje chodby, porodí štěňata. Na jihu země se v jezevčích přístřešcích usazují šakali, divoké kočky a dikobrazi. Často se vyskytují případy, kdy jezevec a psík mývaloví nebo jezevec a liška žijí v jednom hradišti, přirozeně obývají různé části podzemního labyrintu a používají různé východy.

Přečtěte si více
Pedikulóza 4 léčebné režimy

V blízkosti díry obývané jezevcem se nenacházejí žádné zbytky potravy. Jezevci si poblíž cest vedoucích k díře zřizují latríny – díry, ve kterých se hromadí exkrementy. Velikostí a tvarem se exkrementy podobají liščím exkrementům, ale obvykle jsou lehčí a mají řídší strukturu, protože se skládají převážně nikoli z hlodavcích chlupů, ale z hmyzího chitinu a žabích kostí. V jezevčích latrínách se často nacházejí tvrdě vylisované exkrementy z jedné půdy, které se dostanou do střevního traktu zvířete, když konzumuje žížaly.

Jezevčí latríny, obsahující čerstvé exkrementy se specifickým pižmovým zápachem, mohou mít zřejmě signální hodnotu a potvrzovat obsazenost úkrytu.

Vydra

Vydra, poloplantigrádní zvíře, při chůzi nedošlapuje na patu, která je na rozdíl od nosné části tlapky pokryta srstí. Jeho tlapky jsou pětiprsté, ale první prst předního prstu je umístěn tak, že nezanechává vždy znatelný otisk na zemi. Při chůzi vydra velmi široce roztahuje prsty, takže stopy mají zaoblený tvar. Na měkké půdě jsou jasně viditelné otisky malých, tupých drápů a plovacích blán sahající až ke konečkům prstů.

Vydra má tři způsoby chůze: malý krok, cval a běh. Když zvíře jde, stopy ukazují otisky všech čtyř tlapek, které jsou uspořádány klikatě. Dlouhý a těžký ocas zanechává stopu ve tvaru přerušované čáry a v hlubokém sněhu – souvislou klikatou čáru. Při pomalé chůzi vydra nepřibližuje zadní tlapku k otisku přední tlapky a při rychlejší chůzi může otisk zadní tlapky částečně překrývat otisk přední tlapky nebo dokonce stát mírně vpředu.

Při cvalu, stejně jako u většiny lasic, padají zadní nohy vydry do otisků předních nohou. Délka skoku se v závislosti na hloubce sněhu a rychlosti běhu pohybuje od 50 do 110 cm. Zvíře běžící cvalem silně hrbí hřbet. Stopa je přímka s párovými otisky tlapek. Při cvalu vydra zasouvá zadní nohy za přední a ve sněhu zůstávají otisky čtyř tlapek nebo tří, pokud jedna ze zadních nohou spadne do otisku přední.

Obr. 2. Otisk předních (dolních) a zadních tlapek vydry, viz Stopy vydry: a – na mokrém písku (stopy ocasu jsou viditelné) a b – na sypkém sněhu, viz.

V zimě se vydří stezka táhne korytem řeky, někdy i více než kilometr, než najde místo, kde může jít pod led. Z jedné polynyi do druhé se zvíře často vydává po svých vlastních stopách a vytváří cestu ve tvaru příkopu. Pohyb na sněhu je obtížný kvůli velkému hmotnostnímu zatížení (cca 80 g/cm2). Na sypkém sněhu se toto krátkonohé zvíře hluboce ponoří, přičemž vleky a tahy se spojují do jedné hluboké brázdy. Vydra se originálně přizpůsobila pohybu v mělkém a hustém sněhu.

Udělá 2-3 skoky a pak přitiskne přední tlapky k tělu a natáhne zadní nohy, klouže hrudník a břicho po sněhu, čímž urazí 2-3 metry a někdy i více; pak opět skoky a opět klouzání. Stejně tak zvíře klouže po zasněženém svahu břehu řeky a zanechává za sebou několik desítek metrů dlouhou stopu připomínající okap.

V biotopu vydry lze snadno zjistit stopy její potravní činnosti. Na velkých kamenech trčících z vody, na kmenech stromů spadlých do vody a méně často přímo na břehu si vydra staví „jídelny“, ve kterých jsou zbytky ryb a žab. Vydra má mnoho takových míst, ale jsou navštěvována zřídka, což je způsobeno rozlehlostí jejího biotopu.

Přečtěte si více
Brambory pro diabetes 2. typu, mohou diabetici jíst brambory

Na úseku řeky, kde zvíře žije, má několik úkrytů. Jedná se o jeskynní prohlubně pod strmým břehem, dutiny mezi kameny, pod úlomky a v naplavených troskách, kterých je zvláště v korytech lesních řek mnoho. Obvykle se vydra zastaví v tom či onom úkrytu. Jediným trvalým místem pobytu je v období krmení mláďat mateřská nora. Na jaře je vydra nucena opustit své úkryty: jsou zaplaveny dutými vodami. V této době se usadí na provizorních postelích někde u pažby stromu, blízko břehu vody. V zimě vydra využívá sněhové nebo spíše podledové přístřešky, tzv. prázdný led. V letech, kdy je prázdný led obzvlášť rozsáhlý, zvířata zřídka vylézají na povrch a zanechávají ve sněhu jen málo stop.

Vydrí exkrementy jsou tvořeny volnou hromadou malých rybích a žabích kostí s malým množstvím šupin a chitinu a v červnu až červenci i ptačím peřím. To vše je slepeno hlenem a v čerstvém stavu je jasně zelené, v suchém stavu šedozelené. Tuto barvu jim dává zeleň ze žaludků jejich obětí. Vydra si staví latríny při výpadech na břeh, u kořenů stromů blízko vody, na skalách a závějích vyčnívajících z vody, hromadách naplaveného dřeva a na písečných plážích, kde tlapkami hrabe malé hromádky písku. Vydra obvykle zanechává exkrementy, které mají silný pižmový zápach, na vysokých, viditelných místech.

N. Rukovský, kandidát biologických věd
„Myslivost a management zvěře č. 06 – 1988“

Pokud se vydra usadí ve vaší řece, nemusíte ji dlouho spatřít, i když břeh řeky často navštěvujete. Pokud ale budete pozorní, brzy se o přítomnosti tohoto zvířete dozvíte podle různých stop, které zanechává na místech, kde se zdržuje. Bez ohledu na roční období nejdříve s největší pravděpodobností uvidíte otisky širokých vydrových tlapek, které je těžké zaměnit se stopami jiných zvířat. Přední i zadní tlapky vydry mají pět prstů, spojených plavacími blánami. Ale pouze na velmi měkké zemi nebo mokrém sněhu vydra zanechává tak zřetelné otisky, na kterých je jasně viditelných všech pět prstů s krátkými drápy a plavacími blánami, a chodidlo zadní tlapky by bylo otištěno zcela až k patě. Častěji, i na dobré půdě, nezanechává první (vnitřní) prst otisk na otiscích předních tlapek, což způsobuje, že otisk působí čtyřprstě, a záprstní mozolek zanechává otisk pouze svou přední částí. Drápy také často zanechávají špatný otisk. Na otiscích zadních tlapek, a to i přesto, že vydra je téměř plantigradní zvíře, celá chodidla zřídka zanechává otisk, protože zvíře spočívá pouze na prstech zadních nohou a přední části chodidla. Po prozkoumání vydry stopy ve vzdálenosti třiceti metrů jsem našel pouze dva otisky, kde je důlek od paty víceméně jasně viditelná.
Velikost vydry se značně liší. Záleží na věku zvířete, jeho pohlaví a prostředí (bylo zjištěno, že větší vydry žijí na severu než v jižních oblastech svého prostředí). Samice jsou obvykle menší než samci. Délka těla vydry se pohybuje od 55 do 95 cm, ocas – 26-55 cm. Tělesná hmotnost je 5,7-10 kg. V důsledku toho se mohou lišit i otisky tlapek.
podle velikosti. Velikosti „čtyřprstých“ otisků předních tlapek, které jsem naměřil v pěti oblastech středního Ruska, se pohybovaly od 4,5×4,5 cm do 6×6 cm, otisk zadní tlapky 4,5×5,5 a 6×6,5 cm a otisk celé chodidla – až 10 cm na délku (podle měření jiných autorů až 13,5 cm).
Vydra je krátkonohé, podsadité zvíře a při pohybu různými chody zanechává stopy, které se liší od stop zvířat s delšími nohami pohybujících se stejným chodem. Při chůzi zanechává klikatý řetězec střídajících se pravých a levých dvojitých stop, překrytých do určité míry. Délka kroku je krátká – 24–27 cm, šířka stopy je 10–11 cm. Při cvalu ve dvojicích zapadají zadní nohy do stop předních. Zůstává řetězec párových překrytých nebo částečně překrytých stop s delšími intervaly 50–70 cm, šířka stopy je asi 18 cm. Při rychlejším běhu vydra provádí delší skoky. Stopa se skládá ze skupin stop, ve kterých jsou otisky buď všech čtyř tlapek zvířete (čtyřvzor), kde se otisky zadních tlapek nacházejí před otisky předních tlapek, nebo (třívzor), kdy jedna ze zadních nohou splývá s otiskem přední tlapky. Intervaly mezi skupinami otisků u tohoto chodu jsou obvykle delší než u párového cvalu, 77 cm nebo více. Vydra poměrně často cválá šikmým čtyřvzorem, ve kterém jsou otisky tlapek umístěny v šikmé linii, kde uspořádání jednotlivých otisků je následující: otisk levé zadní nohy, vedle ní, ale o něco výše – otisk přední tlapky stejné strany, poté o něco výše – zadní tlapka pravé strany a nakonec vedle a o něco výše otisk pravé tlapky. Takové uspořádání otisků ve stopách jiných divokých zvířat je vzácné. Domácí krátkonohý pes – jezevčík, však při cvalu zanechává velmi podobné stopy. Na sněhu, i mělkém, lze kromě otisků vydřích tlapek vidět pruh zanechaný dlouhým vlečným ocasem zvířete. Někdy lze podobný pruh vidět i na stopách zanechaných v písku nebo bahnitých břehech. Na zasněženém ledu lze někdy vidět dlouhý pruh zanechaný zvířetem klouzáním po ledu po předběžném běhu. Délka pruhu je 2-3 metry. Poté vydra krátce zaběhne a znovu se kutálí, přičemž se hrudníkem a břichem dotýká ledu. Toto krátkonohé zvíře se pohybuje hlubokým sněhem a na dně zanechává souvislou širokou brázdu s nejasnými otisky tlapek.
Kromě otisků tlapek lze v biotopech vyder spatřit i další stopy po činnosti zvířete. Vydry zanechávají trus na nápadných místech: napůl ponořené klády, ploché kameny a někdy přímo na sněhu nebo písku. V tomto případě vydra obvykle shrabe tlapkami písčitý val a zanechá na něm své exkrementy. Lze zde nalézt i zvláštní „latríny“ s velkým množstvím trusu. Nejčastěji se takové latríny nacházejí v blízkosti nor. Vydrí trus je polotekutý, tmavý, nazelenalý a má silný, dlouhotrvající zápach čpavku. V něm lze spatřit rybí šupiny, rybí kosti, žáby a někdy i kosti hlodavců nebo ptáků. Občas se v něm nacházejí kousky lastur raků nebo úlomky lastur měkkýšů a v letním trusu je poměrně běžný hmyzí chitin. Obsah exkrementů a zbytky potravy slouží jako hlavní zdroje informací při studiu výživy vyder.
Na strmých svazích břehu se nacházejí rýhy vyhlazené mokrými těly, po kterých se vydry válejí do vody. Vydry se také válejí na sněhu a vymačkávají vodu ze své mokré srsti. Obvykle na dobře skrytých místech, v rákosí nebo pobřežních křovinách, lze nalézt stopy po vydrách vycházejících z vody na břeh. Jedná se o vyšlapanou cestu začínající na samém okraji vody. Poté, co vydra vyleze na suchou zem, se nejčastěji pohybuje podél břehu, na rozdíl od bobra, jehož cesta z vody se táhne hluboko do břehu do houštin pícniny nebo k ohlodaným stromům.
Pokud je vodní plocha, kde se vydra usadila, dostatečně bohatá na potravu, zabírá relativně malou plochu 2-3 kilometrů na obou březích řeky, přičemž se od břehu nepohybuje dále než 100 m, ale podél potoků vtékajících do řeky nebo z jezera vytékajících se může pohybovat mnohem dále. Ve vodních plochách méně bohatých na ryby a další potravu pro vydry se plocha, kterou zvíře zabírá, může zvětšit na 5-6 km.
V zimě si vybírá místa s prameny, ledovci a roklemi. A ačkoliv pod vodou zůstane až 4 minuty (obvykle pod vodou nezůstane déle než minutu) a dokáže uplavat přes 100 metrů, vydra si po ledu vytváří celé cesty od jednoho ledovce k druhému. Vydra také ochotně využívá prázdný led (pobřežní dutiny pod ledem, vytvořené ledem, který se usadil uprostřed řeky při poklesu hladiny vody). Vydra se ochotně ukrývá v prázdném ledu a odtud snadno sestoupí do vody. Vydra denně urazí 4–6 km. Při přesunu na nové místo však dokáže urazit vzdálenost 15 km na ledu a 8 km na sněhu.
V šedesátých letech minulého století se na řece Pakhra, velmi blízko Moskvy, objevila vydra. A ačkoli v té době byla řeka poměrně bohatá na různé ryby a žáby a na některých místech se vyskytovali i raci, vydra zde zřejmě dlouho nežila. A na začátku zimy jsem spatřil její stopy, jak vedou přímo přes zasněžená pole jižním směrem. Protože jsem tato místa dobře znal, představoval jsem si, že vydra bude muset dlouho putovat hlubokým sněhem, projít dvěma nížinami, v létě naplněnými vodou, kde by si mohla odpočinout a nakrmit se, ale nyní zamrzlými a pokrytými závějemi, obejít vesnici a teprve po čtyřech kilometrech dosáhnout ohybu řeky Rozhajka, pravého přítoku Pakhra, kde jsou podle mého názoru potravní podmínky horší. A proč si vydra musela zvolit tak dlouhou a nebezpečnou cestu přes otevřená pole, když tato řeka ústí do Pakhra jen 1,5 km od místa, kde vydra vylezla na břeh a rozhodla se přesunout na nová místa.
V rámci svého biotopu má vydra obvykle stálou noru. A pokud jsou krmné oblasti na řece odděleny prázdnými místy bez ryb, může mít vydra další dočasné úkryty mimo hlavní noru pod převislým břehem, mezi hromadami naplaveného dřeva nebo v dutinách mezi kořeny vymývaných stromů.
Trvalá nora se vykopává ve strmém břehu. Vchod do nory je obvykle skryt pod vodou, v hloubce asi 0,5 m, ale existují i nadvodní vchody, zejména pokud je lze dobře skrýt v pobřežních houštinách. V Novgorodské oblasti na řece Valdajce, kde je hladina řeky často uměle měněna, byl vchod do vydří nory při nízké hladině téměř 1,5 m nad hladinou vody. A od něj k řece vedl jílovitý svah, vyleštěný těly vyder kutálejících se dolů. Chodba trvalé nory o průměru asi 20 cm se táhne šikmo vzhůru a v hloubce 1,5–2 metry končí hnízdní komorou dlouhou asi 50 cm. Dno komory je často vystláno suchou trávou nebo mechem. Z hnízdní komory vede větrací chodba. Obvykle se rodí 2–4 mláďata.
v dubnu. Jsou asi 15 cm dlouhé, slepé a bezzubé, pokryté krátkou šedou srstí. Začínají vidět ve věku něco málo přes měsíc. A po 70 dnech začnou vylézat z nory. Samec se na výchově mláďat nepodílí. A mláďata zůstávají s matkou až do příštího jara. Nicméně koncem května 1959 jsem na řece Suna v Karélii potkal nepřerušené mláďa vyder. Byla tam 4 zvířata a v šeru severní noci bylo těžké určit, kde je matka a mláďata.
Jak vidíme, na místech, kde se vydry zdržují a přístupy k vodě nejsou blokovány pobřežní vegetací, lze nalézt poměrně dost různých stop. Samotné zvíře je však vzácné spatřit, zejména na břehu.
Na souši se pohybuje spěšnými kroky a často krátkými skoky, s hlavou nízko spuštěnou, silně klenutými zády a ocasem drženým rovnoběžně se zemí. Při plavání vystrkuje z vody plochou hlavu a část zádě v oblasti zádě. Vydru plovoucí lze od ostatních vodních savců poměrně snadno rozlišit i na velkou vzdálenost. Od norka se liší velikostí a norek odhaluje záda více. Bobr je obvykle větší, plave s polovinou hlavy a odhalenou horní částí celého hřbetu.
Ondatra, která je ve srovnání s vydrou malá, má nad vodou viditelnou horní část hlavy, hřbet a často i přední část ocasu.
Vydra se živí převážně rybami, které v různých oblastech jejího biotopu tvoří 60–80, a někdy i více procent její celkové potravy. Vydra je schopna lovit širokou škálu ryb, ale obvykle loví ty nejdostupnější v dané oblasti. Proto se v různých oblastech biotopu zvířete může druhové složení její kořisti velmi lišit. V centrálních oblastech Ruska se jedná o štiku, plotici, býka, okouna a na některých místech kapra. Na evropském severu – pstruha obecného, lipana, síha, mníka. Na mořském pobřeží, kde se vydra zdržuje poblíž koryt potoků a řek, může být její kořistí treska a další mořské ryby. Vydra je schopna lovit velmi velké ryby, ale dává přednost menším, do 200 g, a ochotně jí rybí plůdek. Ve středním pásmu jsem nenalezl žádné pozůstatky velkých ryb ulovených vydrou. Ale v rybějších a řídce osídlených místech jsou takové případy častější.
Velké ryby začíná jíst od břicha poblíž prsních ploutví. Jí vnitřnosti: játra, kaviár nebo mléko, poté přechází na svaly, dokud se úplně nenasytí. Zbytek nechává. Pak se ale může vrátit a dojíst, co zbylo. Denní potřeba vydry je asi 1 kg potravy. Při konzumaci malých předmětů se nasytí za 2–3 jídla, při ulovení velké ryby za jedno. Zaměstnanci Laponské rezervace uvádějí případ, kdy na břehu Čunozera byl nalezen ocas a další pozůstatky velmi velkého, několikakilogramového, mníka, kterého vydra sežrala. O dva dny později se vydra vrátila a tyto pozůstatky dojedla. Kromě ryb se vydra živí obojživelníky a raky. Zároveň se nejčastěji na konci podzimu a v zimě živí žábami, které získává ze dna nádrží, kde se obojživelníci shromažďují na zimu. V létě jsem však v trusu vydry našel i žabí kosti. Ačkoli je známo, že v dolním toku Volhy, kde je hodně ryb a žab, vydry je téměř nikdy nejedí, a to i přes jejich dostupnost.
Vydry také jedí ropuchy, ale tito obojživelníci se naopak chytají na jaře, kdy se shromažďují v nádržích k tření. Vydra začíná žáby jíst od hlavy a může je sníst celé, a pokud je nechává, pak nejčastěji zadní nohy. Z ropuch strhává jedovatou kůži a nechává je v mělké vodě. Možná jsou ropuchy nucenou potravou, protože jsem jejich konzumaci zaznamenal pouze v Moskevské oblasti v oblasti chudé na ryby. Ptáky vydry chytají poměrně zřídka. Nejčastěji napadá lysky a jejich mláďata, méně často chytá kachny, ještě méně často bahňáky. Častěji se chytají malá zvířata, která se zdržují poblíž břehů. Jsou to vodní krysy, mladé ondatry, hraboši a také rejsci vodní. Svůj jídelníček si také zpestřuje bezobratlými, jí potáplice, larvy chrostíků a pošvatek a někdy i měkkýše rodu Anadonta. Nezaznamenal jsem však, že by vydry jedly bezzubé a perlorodky ani na místech chudých na ryby. Vydry ve volné přírodě zřejmě vůbec nejedí rostlinnou potravu.

Přečtěte si více
Jaký je výnos pšenice na 1 ha? Výnosy pšenice na hektar: hloubková analýza a vyhlídky – telegraf

Vadim GUDKOV
Kresby od autora

Na obrázcích:
1. Stopy vydry cválající měkkým bahnem
2. Na souši se vydra pohybuje krátkými skoky a silně prohýbá hřbet.
3. Sladkovodní živočichové na hladině:
a – ondatra;
b – norek;
v – vydra;
g — bobr
4. Vchod do vydří nory na strmém úseku břehu
5. Schematický průřez vydí norou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button