Recenze

Veverka obecná – Flóra a fauna Yugra – MAU „Muzeum místní historie“ v Pokachi

Do dnešní doby přežilo asi tucet hlavních poddruhů tohoto hlodavce, jejichž rozdíly jsou spojeny s hlavní barvou srsti a velikostí, ale pouze 8 z nich se nachází na území naší země.

Внешний вид

Létající veverka je vzhledově podobná obyčejné veverce. Rozdíly jsou pouze v tom, že toto zvíře má mezi předními a zadními končetinami charakteristický záhyb kůže pokrytý srstí. Tento záhyb pomáhá létající veverce klouzat ve vzduchu mezi stromy. Ocas létající veverky je dlouhý a pokrytý hustou srstí. Funguje jako volant a také brzda.

U veverky obecné se ve srovnání s jinými poddruhy mezi kořenem ocasu a zadními končetinami nenachází žádná letová blána.

Dospělci létavce obecného dorůstají délky maximálně 23 cm, přičemž délka ocasu je poloviční než délka těla, případně i více. Délka chodidla se pohybuje mezi 3-4 cm a průměrná tělesná hmotnost je asi 165 gramů. Tento savec má kulatou hlavu s tupým nosem. Oči jsou velké a vystouplé, černé barvy, což souvisí s jeho aktivitou v noci. Tvar uší je zaoblený, bez chomáčů. Nohy všech zástupců této rodiny jsou poměrně krátké.

Tlapy jsou vyzbrojeny poměrně krátkými a poměrně zakřivenými, stejně jako ostrými a houževnatými drápy.

Srst létající veverky je poměrně hustá, ale měkká, s výraznou hedvábností, zatímco srst obyčejné veverky není tak hustá a jemná. Horní část těla zvířete se vyznačuje stříbřitě-šedou barvou, přičemž jsou možné skvrny nahnědlých a okrových odstínů. Spodní část těla je světlejší, s charakteristickým plavým povlakem. Oči mají černý okraj. Ocas má také světlejší barvu, přičemž je velmi nadýchaný. V zimě je srst létavce zvláště nadýchaná a zvláště jemná, zbarvená do různých odstínů šedavosti. Zvířata línají dvakrát ročně.

Život

Veverka je aktivní po celý rok, ale upřednostňuje noční život nebo životní styl za šera. Samice, které jsou zaneprázdněné krmením svých potomků, se mohou aktivně chovat během dne. Tato zvířata zpravidla tráví většinu času hledáním potravy. K uspořádání hnízda používá veverka pro sebe dutiny starých, ale silných stromů, stejně jako opuštěná hnízda veverek obecných a hnízda datlů. Ve skutečnosti je toto zvíře dost vybíravé na výběr místa pro hnízdo, takže si hnízda nikde nestaví. Jsou chvíle, kdy se hnízdo savců nachází ve skalních štěrbinách, stejně jako v blízkosti lidských obydlí, včetně ptačích budek.

Hnízdo veverky se vyznačuje zaobleným tvarem, přičemž ke stavbě zvíře využívá měkký lišejník a mech včetně různých suchých trav. V hnízdech mohou veverky žít v párech, protože tito savci jsou poměrně sociální a nevykazují vůči sobě agresi. Jediný okamžik, kdy je samice agresivní, je, když má potomky. Poletující veverky nemají ve srovnání s jinými druhy savců individuální oblasti pro potravu, i když vždy sledují stejné trasy krmení.

Stejně jako obyčejné veverky, létající veverky tráví téměř celý svůj život na stromech a snaží se nespadnout na zem bez zvláštní potřeby. Membrána, která se nachází mezi předními a zadními končetinami, plní roli padáku, takže se zvíře snadno pohybuje ze stromu na strom a překonává vzdálenost více než padesát metrů najednou, zatímco některé druhy jsou schopny překonat vzdálenosti více než sto metrů. Aby zvíře udělalo takové dlouhé skoky, vyšplhá na vrchol stromu. Let se provádí díky skutečnosti, že veverka široce roztáhne přední nohy a zadní nohy jsou v tomto okamžiku přitisknuty k ocasu. Veverka může snadno změnit směr letu až o 90 stupňů. Ocas se také účastní tohoto procesu, stejně jako procesu brzdění.

Přečtěte si více
Ošetření rostlin močovinou na podzim: postřik stromů a keřů v zahradě močovinou proti škůdcům a chorobám. Jak roztok naředit?

Proces přistání na stromě je docela zajímavý, protože zvíře zaujímá svislou polohu a drží se všemi tlapkami na kmeni stromu. Po přistání se veverka okamžitě přesune do zadní části stromu, aby nepřitahovala pozornost různých přirozených nepřátel.

Poletuška se stejně jako ostatní odrůdy veverek poměrně obratně a rychle pohybuje v korunách stromů a skáče z větve na větev. Proto je docela obtížné si tohoto malého zvířete všimnout mezi větvemi stromů. Zvíře má také jedinečné zbarvení, které umožňuje zvířeti se maskovat na pozadí stromů. S přicházejícím soumrakem je v lese slyšet hlas létající veverky, který připomíná něco jako cvrlikání, a není příliš hlasitý.

Životnost

Díky nalezeným pozůstatkům bylo možné určit, že létající veverky žily v období miocénu. Obýváno ve volné přírodě, průměrná délka života tohoto zvířete je asi 6 let. V zajetí, kdy je zvířeti poskytnuta správná péče a kvalitní výživa, může létající veverka žít 2krát déle.

Habitat

Přirozená stanoviště létavců jsou spojena s listnatými zelenými plochami, kde se vyskytují osiky, břízy a olše. Tato zvířata dávají přednost životu v místech nacházejících se v blízkosti bažin nebo řek, kde převládá olše. V lesních oblastech s převahou jehličnatých stromů se tato zvířata vyskytují, ale velmi zřídka.

Veverka obecná, žijící na Sibiři, se nejraději usazuje v listnatých lesích, kde převládají vysoké a silné stromy. V západní Sibiři patří mezi jeho obvyklá stanoviště pásové lesy a březové háje. Blíže k severním územím se savec nachází v houštinách lužní vegetace. Veverka poletující se vyskytuje i vysoko v horách, kde rostou vysoké stromy s hustou korunou.

Dieta

Základem jídelníčku létavců jsou pupeny různých listnatých stromů, ale i vrcholy mladých výhonků, mladé jehličí a semena jehličnatých stromů, jako je borovice a modřín. V létě se její jídelníček rozšiřuje díky dozrávání bobulí na rostlinách a houbách. Poletující veverky se navíc živí tenkou a mladou kůrou stromů, jako je vrba, osika, bříza a javor.

Za nejpreferovanější potravu jsou považovány „jehnědy“ olše nebo břízy, které zvíře sbírá a uchovává v dutině, čímž si zajišťuje potravu na zimu. Existuje názor, že hlodavec je schopen jíst vejce různých ptáků, včetně novorozených potomků těchto ptáků. To je pouze důkaz, že strava zvířete závisí na životních podmínkách a dostupnosti potravin.

Přirození nepřátelé

Toto roztomilé, hbité, malé zvířátko má spoustu přirozených nepřátel. Přes své schopnosti se veverka stále nevyhne útokům takových predátorů, jako je rys, lasička, kuna, fretka, solongoi, sova, sokol a další.

Rozmnožování a potomci

Tento proces ještě nebyl plně prozkoumán, což je způsobeno velkým utajením zvířete a také jeho nočním životním stylem. Je známo, že samice krmí své potomky 2krát ročně a pokaždé se narodí 2 až 4 mláďata. Je také známo, že samice nosí své potomky po dobu jednoho měsíce.

První potomek se objevuje již v dubnu/květnu a druhý koncem června/začátkem července. Potomci, kteří se narodí, jsou absolutně bezmocní, protože jsou nazí a slepí. Po několika týdnech začnou vidět a po měsíci a půl jsou připraveni opustit rodičovské hnízdo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button